BLOG

GLUTEN NEDİR?

GLUTEN NEDİR?

GLUTEN NEDİR?

Gluten bir protein türüdür. Buğday ve çavdar gibi besinlerin içerisinde bulunur. İşlenmiş gıdalarda da bulunmaktadır ve insan vücudunda sindirimi zordur. Gluten, Glütenin ve Gluadin isimli proteinlerin karışımı türüdür ve besinlerin birbirine bağlanmasına ve mayalanmasına yardımcı olur. Gluten çoğu zaman vücut tarafından tolere edilirken bazen reaksiyon göstermektedir. Glüten duyarlılığı, Glüten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi ve irritabl bağırsak sendromuna sebep olabilir.

 

Gluten Hangi Besinlerde Bulunur?

Ekmek başta olmak üzere simit, pide ve lavaş gibi hamur ürünleri

  • Makarna, kuskus, bulgur, çorba ve hububatlar

  • İrmik ve şekerlemeler

  • Pasta ve kek türleri

  • Malt, malt tatlandırıcısı ve malt ürünleri bulunan yiyecek ve içecekler

  • Graham unu, fosfat unu ve doğal buğday unu ile yapılan ürünler

  • Patates kızartması, cips ve işlenmiş etler

  • Soya sosu, lesitin ve modifiye edilmiş gıda nişastası bulunan ürünler

  • Salata sosları ve soslu kuru yemişler

Gluten Diyeti Nedir?

Çölyak hastalarına, glüten intoleransı ve buğday alerjisi olanlara Gluten Diyeti uygulanmaktadır. Kinoa, patates, esmer pirinç, yulaf, mısır, darı, yağsız sığır eti, deniz ürünleri, tavuk, yumurta, meyve ve sebze çeşitlerinin yanı sıra un kullanılması gereken ürünlerde, soya, badem, patates, bezelye ve hindistan cevizi unu tüketilebilir.

 

Sağlıklı Günler Dileriz.